Dani Grada Lukavac bit će upotpunjeni promocijom knjige dr. sc. Semira Hadžimusića 14. septembra

Dani Grada Lukavac bit će upotpunjeni promocijom knjige dr. sc. Semira Hadžimusića 14. septembračet14sep18:00čet19:0018:00 - 19:00

Detalji

Kroz septembarske Dane Grada Lukavac očekuje nas i promocija knjige dr. sc. Semira Hadžimusića „Lukavac na razmeđu 19. i 20. stoljeća Demografske i socijalne prilike (1850-1914)“.

U knjizi su istraženi i objašnjeni historijski događaji i procesi koji su imali presudnu ulogu u nastanku i razvoju grada Lukavac s posebnim osvrtom na demografske i socijalne prilike, ali i kulturno-historijsko naslijeđe.

Zabilježeno je, navodi u knjizi dr. Hadžimusić, da su strane delegacije koje su dolazile u Lukavac na razmeđu 19. i 20. stoljeća postavljale pitanje da li je ovaj grad zaista u Bosni? Stoga je u štampi i kasnijoj literaturi Lukavac oslovljavan i kao „mali Beč“, jer je naselje građeno i razvijano po svim standardima urbanizacije, planiranja i građevinarstva u zemljama zapadne Evrope tog vremena.

Promocija ovog zanimljivog djela bit će upriličena u prostoru gradske vile Solvay, jednog od najznačajnijih dobara kulturnohistorijskog naslijeđa ovog područja, u četvrtak, 14. septembra u 18:00 sati.

Promociju realizujemo pod pokroviteljstvom Grada Lukavac.

Vrijeme

(četvrtak) 18:00 - 19:00