"Gidionov čvor" u režiji Selme Alispahić 6. marta u Centru za kulturu Lukavac

"Gidionov čvor" u režiji Selme Alispahić 6. marta u Centru za kulturu Lukavacsri06mar19:30sri20:4519:30 - 20:45

Detalji

Šta znamo i šta mislimo da znamo o našoj djeci? Imamo li vremena da ih pažljivo pogledamo i saslušamo to što nam imaju za reći? Koliko se nastavnici uopće mogu baviti svakim djetetom pojedinačno?

U Lukavac stiže emocionalna i provokativna drama “Gidionov čvor”, predstava koja se bavi svim navedenim pitanjima i koju preporučujemo svim roditeljima, učiteljima, nastavnicima, profesorima!

📣 Srijeda, 6. mart u 19:30 sati
✅️ Velika sala Centar za kulturu Lukavac
🎫 Ulaznice po cijeni od 5 KM u prodaji su od ponedjeljka, 26. februara u Biletarnici Centra

Potražimo zajedno odgovore na goruća pitanja i probleme koji se tiču školskog sistema, slobode izražavanja, vršnjačkog nasilja, kreativne slobode, utjecaja nastavnika, uloge roditelja, odgovornosti i jednih i drugih.

Režiju potpisuje naša sjajna Selma Alispahić, koja je ujedno, uz talentovanu Helenu Vuković, u naslovnoj ulozi predstave.

U predstavi „Gidionov čvor“, rađenoj prema tekstu američke dramatičarke Johnne Adams, Gidionova majka Corryn i njegova profesorica Heather suočavaju se sa svim kompleksnim pitanjima i problemima odrastanja mladih danas. Njihov susret iniciran je Gidionovim činom nakon kojeg povratka nema i stvari nikada više ne mogu biti iste. Baš kao i u stvarnosti u kojoj živimo, traženje odgovora počinje tek nakon što se problemi nagomilaju da tačke kada je na jednostavna pitanja nemoguće ponuditi jednostavne odgovore. Učionica u kojoj se sastaju majka i nastavnica postaje pozornica za suočavanje sa ličnim i sistemskim odgovornostima u procesu odgoja, obrazovanja i sazrijevanja mladih.

Da li traženje odgovora dodatno zapetljava „gordijev čvor“ ili pak vodi ka njegovom raspetljavanju, ostavljeno je gledaocu da odluči. Ono što je sigurno, taj čvor se ne može presjeći nego kao društvo moramo uraditi sve da do njegovog zapetljavanja ne dođe. I za to smo odgovorni svi.

Predstava „Gidionov čvor“ je na 63. Internacionalnom festivalu MESS dobila Zlatni lovorov vijenac u sklopu programa Mali Mess.

U produkciji predstave „Gidionov čvor“ su učestvovali Udruženje za promociju kulture -„Intermezzo“ kao nosilac projekta, koproducenti SCENA MESS i Pozorište mladih Sarajevo.
Autorski tim predstave čine: Selma Alispahić – reditelj, glumice Sealma Alispahić i Helena Vuković, Zoran Predin – muzika, Adnan Lugonić – dramaturg i Edna Slipčević – kostimograf i scenograf.

Vrijeme

(Srijeda) 19:30 - 20:45