Peti dan Festivala pozorišta za djecu donosi predstavu za mlade „Ptica u džepu“

Peti dan Festivala pozorišta za djecu donosi predstavu za mlade „Ptica u džepu“pet08dec18:00pet19:0018:00 - 19:00

Detalji

Predstava „Ptica u džepu“ nastala je kao rezultat rada starije grupe Dramskog studija, članova uzrasta od 11 do 15 godina, u okviru UG „Aplauz,“ a u saradnji sa UG „Scena“ Živinice – Gradsko pozorište Živinice. Predstava će biti realizovana u petak, 8. decembra u dnevnom terminu od 11:00 sati, te u večernjem terminu od 18:00 sati na Velikoj sceni Centra za kulturu Lukavac.

Prije početka procesa predstave članovi Dramskog studija su prošli kroz niz pozorišnih vježbi pomoću kojih su razvijali govor i pokret, učili o pozorišnim zanimanjima, dijelovima scene, scenografiji, kostimu i rekviziti. Taj dio zaokružili su javnim časom pred svojim roditeljima i širom publikom gdje su pojedinačno izvodili svoje monologe.

Prvi korak u kreiranju dramskog teksta bio je razgovor sa članovima o tome šta uočavaju u svojoj školi, okruženju, kod svojih roditelja, u društvu. Sva njihova zapažanja, lične priče i problemi stavljeni su na papir na osnovu kojih se birao predložak za pozorišnu predstavu.

U razgovoru je uočeno da članovi prolaze kroz mnogo nerazumijevanja u školi i kod kuće što im stvara teret i stres. To je iziskivalo predstavu koja će ponuditi alternativu tome – kreirati pozorišnog lika koji će ih saslušati, razumjeti i naučiti ih kako sačuvati najbolju verziju sebe u okruženju u kakvom se nalaze.

Odlična podloga za predstavu pronađena je u filmskom klasiku „Društvo mrtvih pjesnika,“ a sama simbolika cijele predstave i sekundarna tema koja se sve vrijeme, naizgled, nepovezano provlači, pronađena je u tekstu radio drame „Ptica u džepu“ autorice Žanar Kusainove.

Cilj dramatizacije je bio ostaviti lajtmotive filma i emociju radio drame, ali pružiti autorsku notu pričama iz života članova koji igraju u njoj.

U predstavi igra četrnaestero djece i mladih, i to: Faruk Ikanović, Amra Čičkušić, Adi Glavinić, Sedina Avdihodžić, Nejra Dedić, Edna Čokić, Amina Habibović, Andrej Tadić, Elena Goletić, Neira Buševac, Aida Čerkezović, Ajla Tursunović, Sarah Lipjankić i Anesa Klopić.

Vrijeme

(Petak) 18:00 - 19:00