Promocija knjige i predavanje "KATARINA KRALJICA BOSANSKA" autora Ibrahima Kajana

Promocija knjige i predavanje "KATARINA KRALJICA BOSANSKA" autora Ibrahima Kajanapon07aug18:00pon19:3018:00 - 19:30

Detalji

Iza bosanskohercegovačkog književnika Ibrahima Kajana je impozantnih 59 godina književnog rada. U bogatoj karijeri prošao je put ispunjen brojnim ostvarenjima u profesionalnoj sferi, od lektora, bibliotekara, urednika časopisa „Behar“, predsjednika „Preporoda“ u Hrvatskoj, pa sve do obnašanja funkcije dekana Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru. Među gotovo 30 objavljenih književnih djela poseban interes čitalačke publike već godinama budi roman „Katarina kraljica bosanska“ koji je doživio i svoje novo izdanje.

Priča je zasnovana na historijskim činjenicama koje su društveno, vojno i politički obilježile drugu polovinu XV vijeka u Bosni, a oslikavaju dramatičnu sliku kraja Katarine Kosača, bosanske kraljice. U svakoj rečenici oslikava se tragični unutarnji život, od mladenačke i nedoživljene ljubavi, dogovorenoga braka sa Stjepanom Tomašem Kotromanićem, prelaska djece na islam, te na kraju do pritiska Rima i inkvizicije da oporučno Bosnu ostavi Vatikanu u nasljeđe. Bosanska kraljica Katarina umire prevarena i otrovana.

Promociju i kratko prigodno predavanje o posljednjoj bosanskoj kraljici, Ibrahim Kajan će održati u Foajeu Centra za kulturu Lukavac, u ponedjeljak, 7. augusta sa početkom u 18:00 sati, uz besplatan ulaz za sve posjetitelje.

Vrijeme

(Ponedjeljak) 18:00 - 19:30