Promocija knjige „ O ljudskim pravima i njihovom kršenju na području Općine Srebrenica“  1. decembra u Centru za kulturu Lukavac

Promocija knjige „ O ljudskim pravima i njihovom kršenju na području Općine Srebrenica“  1. decembra u Centru za kulturu Lukavacpet01dec17:00pet18:0017:00 - 18:00

Detalji

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava u Centru za kulturu Lukavac bit će upriličena promocija knjige “O ljudskim pravima i njihovom kršenju na području Općine Srebrenica”, autora Mirsada Cvrka.

Ovo značajno djelo daje kvalitetan istraživački pristup definiran prostornom i vremenskom dimenzijom. Suštinu istraživačkog rada autor je definisao kroz tvrdnju da je bilo kršenja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini u poslijeratnom periodu. Kršenja ljudskih prava u Srebrenici, ističe autor, uzrokovali su potpunu promjenu demografske slike stanovništva u tom gradu, tako da je Srebrenica do 2000. godine bila etnički čista od Bošnjaka koji su bili najbrojniji u tom dijelu Bosne i Hercegovine.

Rezultati dobijeni istraživanjem i objavom knjige trebaju dati određeni doprinos za objektivnu spoznaju onoga što se zaista događalo na prostoru  Bosne i Hercegovine u poslijeratnom periodu. Bošnjaci su u Srebrenici i dalje diskriminisani na različite načine, a djeci se oduzima i osnovno pravo na izučavanje Bosanskog jezika iako im je to Ustavom BiH zagarantovano.

Promocija će biti upriličena u petak, 1. decembra 2023. u Sali biblioteke Centra za kulturu Lukavac sa početkom u 17:00 sati.

Vrijeme

(Petak) 17:00 - 18:00