Duo „Alkatmer“ priredio predivnu sevdah noć u Lukavcu


Iako je sevdah sastavni dio naše tradicije, nismo tako često u prilici čuti vrhunske izvođače koji podjednako njeguju i istraživanje tradicionalne sevdalinke, ali i njeno izvođenje.

Jedan takav događaj osvježio je program kulturnih dešavanja u Lukavcu, a publika je vidno uživala u izvedbama sjajnog dvojca Zanina Berbića i Adisa Sirbubala, koji su nam, na svoj jedinstven način, donijeli interpretacije nekih od najljepših bosanskih tradicionalnih pjesama.

Uz priče koje su, po podacima do kojih su došli dugogodišnjim istraživanjem, pratile nastanak nekih od sevdalinki, nesvakidašnja, čista interpretacija i zvuci saza, violine i harmonike oplemenili su, kako prisutnu publiku, tako i repertoar Cabaret Cluba, koji je, u svega nekoliko mjeseci rada, ugostio brojne dokazane umjetnike.

Zanin Berbić se više od 20 godina bavi istraživanjem sevdalinke i narodne pjesme, poznati je multiinstrumentalista koji, uz saz, svira violinu, harmoniku, violončelo i mnoge druge instrumente, a ovom prilikom je predstavio i svoj solo album „Zanin“ sa pjesmama uz saz.

Nastup dua „Alkatmer“ publici je poklonio Grad Lukavac, kao dio sadržaja u okviru ovogodišnjeg Sajma turizma i ekologije „List“.

Komentarisanje nije dozvoljeno.