Talenat kakav se rijetko susreće: Prvi solistički koncert Benjamina Džambića


Izuzetan talenat pretočen u note i prekrasnu mladalačku virtuoznost na klaviru, večeras nam je pokazao naš mladi sugrađanin Benjamin Džambić. Prvi solistički koncert u njegovom gradu Lukavcu obuhvatio je izvedbu djela zahtjevnih kompozitora epohe baroka, klasike i romantizma, među kojoma su J. S. Bach, W. A. Mozart, J. Sibelius i F. Chopin, ali i vlastite kompozicije, koje su izazvale opšte oduševljenje.

Kako je istakla mentorica mladog pijaniste, prof. mr. Monika Tadić, Džambić je za relativno kratko vrijeme, odnosno dvije godine pohađanja Studija klavira Centra za zdravo i kreativno odrastanje, uspio savladati program koji zahtijeva mnogo rada i truda za koji su potrebne godine iskustva, a sve zahvaljujući odricanju i višesatnom iscrpnom vježbanju s potpunim fokusom na stvaranje pjevnog tona, razradi tehnike prstiju, te postavci same ruke za što bolje pravilno izvođenje.

Napominjemo da je riječ o petnaestogodišnjem dječaku koji nije prošao formalno osnovnoškolsko muzičko obrazovanje, ali čiji je talenat prepoznat i nagrađen na brojnim takmičenjima a prije dva dana Benjamin je primljen i u Srednju muzičku školu “Čestmir Mirko Dušek” u Tuzli.

Naše mlade nade još jednom su nam priredile večer za pamćenje i pokazale kako dobra ideja uz kvalitetan profesorski kadar može iznjedriti talente za koje nismo ni pretpostavljali da ih naša zajednica ima.

Stoga ćemo i u narednom periodu biti posvećeni stvaranju što boljih uslova i okruženja u kojem će lukavačka mladost odrastati zdravo i kreativno.

Komentarisanje nije dozvoljeno.