Održan prvi klavirski recital u gradskoj vili Solvay


Mjesto više tražilo se za klavirski recital Zlatana Božute koji je održan sinoć u posebno, za tu priliku, uređenoj unutrašnjosti vile Solvay koja je odnedavno u vlasništvu Grada Lukavac.

Ovo je prvi od tri planirana koncerta klasične muzike koji se realizuju kroz festival „Ljeto u Lukavcu 2023“ pod pokroviteljstvom Turističke zajednice i Grada Lukavac.

Klavirski recital za festivalsku publiku upriličio je Zlatan Božuta – pijanista, kompozitor i viši asistent na Odsjeku za klavir, udaraljke, harfu i srodne instrumente na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu,  a program izveden u Lukavcu obuhvatio je djela Mozarta i Rachmaninova.

Tokom školovanja Božuta je učestvovao na nekoliko državnih i internacionalnih pijanističkih takmičenja na kojima je osvojio brojne nagrade. Pohađao je majstorske radionice u zemlji i inostranstvu kod istaknutih umjetnika i muzičara kao što su: Kemal Gekić, Jurij Kot, Aleksandra Romanić, Christopher Taylor.

Kroz školovanje je izgradio poziciju istaknutog mladog pijaniste kroz redovno koncertiranje, kao i uspjehe na nizu pijanističkih takmičenja. Koncertirao je u Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Grčkoj, Italiji, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Makedoniji. Redovno nastupa samostalno, ali i u kamernim sastavima.

Kao kompozitor aktivno djeluje u savremenim teatarskim produkcijama, gdje je s rediteljem Alešom Kurtom sarađivao u predstavama „Elizabeta Bam“, „Majstor i Margarita“, „Ništa nas ne smije iznenaditi“ i „Kreketanje“.

Komentarisanje nije dozvoljeno.