Potresna i edukativna predstava „Gidionov čvor“ o međuvršnjačkom nasilju odigrana u Centru za kulturu Lukavac


Drama „Gidionov čvor“ koja je u lukavačkom Centru za kulturu okupila veliki broj nastavnog osoblja iz predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola iz Lukavca, Tuzle, Gračanice, Doboj Istoka, Živinica, ali i roditelja i učenika, otvorila je brojna pitanja odnosa djece i roditelja, uloge nastavnika, međuvršnjačkog nasilja i njegovih posljedica.

Selma Alispahić, u ulozi Corryn, majke dječaka Gidiona koji tragično okončava život, suočava se sa njegovom profesoricom Heather, čiji lik oživljava Helena Vuković, te se kroz njihov susret u školskoj učionici otvara čitav niz gorućih pitanja odgoja, obrazovanja .

Generalni zaključak mnogih koji su pogledali predstavu jeste da se nedovoljno pažnje pridaje tumačenju određenih postupaka, razgovoru o trenutnim problemima u kojima se mladi nalaze, i kolektivnoj odgovornosti za tragedije koje, nerijetko u današnjem vremenu, poluče određeni postupci s kojima se djeca jednostavno ne znaju ili ne mogu suočiti.

Poseban pečat cjelokupnoj večeri dalo je neformalno druženje s publikom, gdje su protagonistice, kroz razgovor sa glumcem Elmirom Krivalićem, iznijele stavove o stanju u kulturi i obrazovanju, o samoj predstavi i njenim brojnim izvođenjima na scenama širom naše zemlje, potrebi decentralizacije kulture i brojnim drugim značajnim pitanjima.  

U produkciji predstave „Gidionov čvor“ učestvovali su Udruženje za promociju kulture -„Intermezzo“ kao nosilac projekta, koproducenti SCENA MESS i Pozorište mladih Sarajevo.

Komentarisanje nije dozvoljeno.