Promocija knjige „Razbarušeno dvorište“ i program posvećen liku i djelu književnika, obilježili IX memorijal „Staza života književnika Atifa Kujundžića“


Deveta po redu Memorijalna manifestacija “Staza života književnika Atifa Kujundžića” protekla je u pozitivnom ozračju susreta svih generacija kroz promociju zbirke “Razbarušeno dvorište” Mehmeda Meše Srabovića, ali i susreta književnika, profesora, Kujundžićevih prijatelja i članova porodice.

Ovogodišnji memorijal uljepšali su mališani IV 3 i IV 4 razreda Osnovne škole Lukavac Grad, koji su uživali u Srabovićevim pjesmama koje govore o prvim ljubavima i sitnim dječijim strahovima, ali i željama.  

Sjećanje na vrhunskog intelektualca obilježava se od 2016. godine s ciljem promocije književnog stvaralaštva i povezivanja pisaca sa lokalnom zajednicom i šire, ove godine u organizaciji Centra za kulturu Lukavac i uz podršku Grada Lukavac.

Memorijal posvećen Atifu Kujundžiću je, u ime gradske uprave, otvorenim proglasio Predsjedavajući Gradskog vijeća Lukavac Suad Salibašić, ističući podršku nastojanjima čuvanja sjećanja na naše istaknute sugrađane.

Atif Kujundžić bio je cijenjen u Bosni i Hercegovini, ali i van nje. Napisao je više od pedeset knjiga poezije, proze, esejistike i publicistike. Zastupljen je u mnogim tekstovima u udžbenicima za osnovnu školu. Dobitnik je prve godišnje književne nagrade za dječije i književno stvaralaštvo za mlade, koju dodjeljuje Društvo pisaca Bosne i Hercegovine. Objavio je i niz dužih eseja o piscima, slikarima i fotografima. Neki od njih predstavljeni su kao posebne publikacije ili objavljeni u katalozima, monografijama, časopisima i listovima. Zastupljen je u desetak zajedničkih knjiga i antologija a autor je i većeg broja prikaza, predgovora, pogovora i recenzija. Neka od njegovih djela prevedena su i na strane jezike.  Ratni period proveo je kao novinar i pripadnik Armije RBiH zadužen za moral i informisanje.  Izdavaštvom se bavio dvanaest godina, tokom kojih je uredio više od 150 knjiga. Kujundžića je krasio veliki stvaralački potencijal, što je svakako vidljivo i iz impresivne biografije, o čemu su tokom programa „Riječ o Atifu“ govorili dr. Edhem Muftić, profesori Mihad Sakić, Faruk Ibrahimović i Nusret Ćurović, te mr. Munib Efendić, dok su pjesme i prozne tekstove čitali Atifovi prijatelji i pjesnici: Šefik Čajić, Ana Šimić, Subhija Karahmetović, Muharem Mujčinović i Esad Esko Mujagić.

Komentarisanje nije dozvoljeno.