Promovisano djelo od velikog značaja za historiju BiH – „Breza 94: Bužimska bosanska bitka”


U Centru za kulturu Lukavac promovisano je djelo o ratnom putu 505. Viteške bužimske brigade i njenog legendarnog komandanta Izeta Nanića “Breza 94: Bužimska bosanska bitka” autora Seada Jusića.

Sead Jusić, kao autor, ali i ratni komandant koji je na toj poziciji naslijedio Izeta Nanića, napisao je knjigu o bužimskim herojima, o njihovoj riješenosti, idejnosti, borbenosti i hrabrosti, koji su u značajnoj mjeri doprinijeli uspjesima 5. korpusa ARBiH, odnosno odbrani Republike Bosne i Hercegovine u cjelini. Iako knjiga daje opis i nekih drugih dejstava i događaja, najveća vrijednost je upravo u opisu načina na koji je slomljena velika i moćna protivnička napadna operacija. Rat je, po svojoj suštini, sukob suprotstavljenih volja. Zato ljudska, komandantska i liderska pozicija imaju centralnu ulogu u ratu, čemu svjedoči i ova značajna knjiga.

Inače, pomenuto djelo sadrži veliki broj originalnih dokumenata, karata, fotografija i svjedočanstava sudionika, kao i neke ratne dnevnike koje javnost nije imala priliku vidjeti niti pročitati, što je svakako značajan doprinos očuvanju podataka o novijoj historiji naše zemlje.

Promotor ove značajne knjige bio je istaknuti lukavački profesor Munib Efendić.

Komentarisanje nije dozvoljeno.