Završen festival pozorišta za djecu, predstave pogledalo više od 2200 mališana


Ovogodišnji Festival pozorišta za djecu održan je u periodu od 4. do 9. decembra u organizaciji Centra za kulturu Lukavac, a kroz šestodnevnu teatarsku reviju odigrano je ukupno pet predstava.

Festival ove godine bilježi značajan porast posjetilaca u odnosu na prošlogodišnji, a kroz dnevne i večernje termine igranja, predstave je pogledalo više od 2200 mališana, među kojima  je mnoštvo učenika iz nekoliko osnovnih i srednjih škola i djece iz predškolskih ustanova u pratnji nastavnog osoblja ili članova porodice.

Organizatori ističu da su, osluškujući potrebe škola i društvene zajednice, gledanje predstava omogućili i socijalno ugroženim mališanima, kao i djeci bez roditeljskog staranja iz Sela mira Turija.

Također, izražavaju i nadu da će vrijednost festivala i važnost teatra u odrastanju djece naredne godine prepoznati i ostale škole i ustanove te da će im se pridružiti kako bi zajedno razvijali što kvalitetnije društvo, a djeci omogućili edukativne i zabavne sadržaje.

Podsjećamo još jednom da je Festival pozorišta za djecu jedini ovakve vrste u ovom dijelu naše zemlje, da je potpuno profesionaliziran i da na jednom mjestu okuplja pozorišne kuće i trupe koje se bave teatarskom produkcijom za djecu.

Ove godine odigrane su predstave „Bilo jednom jedno jaje“ Pozorišta lutaka Mostar, „Avanture malog Zvjezdana“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, „Priča o zločestim miševima“ Savremeno-umjetničke škole i Pozorišta mladih Tuzla, „Ptica u džepu“ UG „Aplauz“ u saradnji sa UG „Scena“ Živinice – Gradsko pozorište Živinice i „Zmaj i nogometaševa kći“ Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

Finansijsku podršku dijelu realizovanih sadržaja ove godine dali su Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo za kulturu,sport i mlade TK i Turistička zajednica Grada Lukavac koja u sve većoj mjeri prepoznaje potrebe svog grada u raznim sferama, pa tako i u kulturi.

Komentarisanje nije dozvoljeno.